BELL&ROSS BELLYTANKER


Posted:
02/11/2017

Tags:
WATCHES
Bell & Ross
Dit jaar keert Bell & Ross terug naar zijn passie voor de mechaniek met de Bellytanker, een bolide met retro invloeden, gestroomlijnd als een obus. De motor is gebouwd op basis van de brandstoftank van een jachtvliegtuig. Een motor en vier wielen vormen deze brandstoftank om tot een aerodynamische racewagen. Deze neemt deel aan de snelheidswedstrijden op de grote zoutvlakten in het Westen van de VS. Deze gigantische uitgestrekte woestijnvlakten, waaruit het water grotendeels is verdampt, lenen zich bijzonder goed voor autowedstrijden. De bekendste is de "Salt Lake” van Bonneville in Utah.

EEN STUKJE GESCHIEDENIS


In de jaren ‘40/’50 was een Bellytank de reservebrandstoftank onderaan een jachtvliegtuig. ‘Belly’ betekent buik en ‘tanker’ betekent tank in het Engels. Bellytanker staat nu voor hogesnelheid wedstrijdwagens die gemaakt zijn op basis van deze reservetanks.

Het verhaal begint net na de oorlog. Bill Burke, een Amerikaanse snelheidsfanaat, vat het plan op om een ultrasnelle bolide te bouwen om deel te nemen aan de wedstrijden op de zoutvlakten. Hij heeft gestreden in de zuidelijke Stille Oceaan en houdt van de elegantie van de reservetanks van de jachtvliegtuigen, met hun aerodynamische vorm die door de wind gevormd lijkt. In zijn ogen zijn zij het ideale uitgangspunt voor zijn racemachine. Het ontwerp in de vorm van een waterdruppel staat garant voor topprestaties. Na het einde van de oorlog is er een overvloed aan goedkope legeronderdelen. In 1946 koopt hij voor 35 dollar een afwerpbare brandstoftank van een NorthAmerican Mustang P-51 en maakt er een gele mini-bolide van. De carrosserie bestaat uit de tank, die hij op een chassis monteert, en een krachtige V8-motor drijft het geheel aan. Met zijn prototype neemt hij deel aan de wedstrijden op de Bonneville-zoutvlakte.

Onbewust heeft hij zo de eerste Bellytanker in de geschiedenis gecreëerd. Dit aerodynamische voertuig maakt door zijn vorm en ontwerp deel uit van de grootse Amerikaanse luchtvaartgeschiedenis van de jaren ‘40/’50. Deze racewagen sluit ook aan bij de hot rods en Streamliners. Op korte tijd verovert hij het statuut van een mythe in de autowereld.

EEN NIEUWE BOLIDE BIJ BELL & ROSS


Daarna gaat Bill Burke voertuigen ontwikkelen op basis van de lichtere brandstoftank van het Lockheed P-38 jachtvliegtuig. Voor zijn eigen voertuig heeft Bell & Ross zich laten inspireren door deze latere versies van de Bellytanker.

Het nieuwe voertuig is een stukje vliegtuig op wielen, en het past perfect in de geest van het horlogemerk met militair en luchtvaart- DNA. Deze retro-futuristische bolide is de logische volgende stap in de reeks door het merk ontwikkelde extreme machines. Hij zit volinvloeden uit de luchtvaart en knipogen naar de horlogewereld.

Zo doet het metaal van de carrosserie denken aan horlogekasten. Het glas van de cockpit doet denken aan het gebolde glas. De koperkleurige wieldoppen roepen de oude wijzerplaten op. Het richtingsroer verwijst naar de luchtvaart, net zoals de matzwarte kleur van de ‘neus’. Deze kleur wordt bij sommige jachtvliegtuigen gebruikt om weerkaatsingen te voorkomen.


BR V1-92

Uurwerk: Automatisch, met drie naalden (uren, minuten en seconden). Datumweergave op 4u30. Deze klassieke versie zal de puristen aanspreken.

Kast: De kleine kast van 38,5 mm is van geborsteld staal en roept herinneringen op aan de horloges van de jaren ‘40/’50. Zij doet denken aan de cockpit van de Mustang P-51. De vlakke en jne kast geeft het horloge een eleganter voorkomen. De volle bodem is voorzien van een gravure met het pro el van de Bellytanker. Het sterk gebolde saf erglas met vintage connotatie doet denken aan de afgeronde koepels van de cockpits van oude vliegtuigen.

Wijzerplaat: De gekozen tinten roepen de kleurcode van de bolide van Bell & Ross op. Het koperkleurige van de wijzerplaat komt overeen met de tint van de velgen. Het zwart van de detaillijn van het wijzerwerk doet denken aan de neus van de bolide. Het staal van de kast, de cijfers, de tijdsaanduiding en de naalden is een eerbetoon aan de gestroomlijnde carrosserie.
De metalen cijfers en de tijdsaanduiding zijn opgelegd.
De metalen skeletnaalden zijn gevuld met superluminova. Zij blijven ook ‘s nachts zichtbaar.
Het tegengewicht in de vorm van een vliegtuig op de secondewijzer maakt deel uit van de nieuwe stijlsignatuur van Bell & Ross.

Horlogeband: Heel soepel en zacht donkerbruin leder met vintage look.

BR V2-94

Uurwerk: De chronograaf, die uitgevonden is om korte tijden te meten, is de functie speciaal voor autoraces. Deze variant heeft een chronograaf met twee tellers: 30 minuten tot 9 uur en 60 seconden centraal. De datumaanduiding staat tussen 4 en 5 uur.

Kast: Het satijngepolijste staal van deze grotere kast van 41 mm doet denken aan de brandstoftanks van de Mustang P-51. De bodem in saf er biedt ons een blik op de raderen van het chronograafmechanisme. De versie met volle bodem is voorzien van een gravure van een Bellytanker B&R in pro el. De kroon en de drukknoppen zijn geschroefd voor een betere waterdichtheid. De vaste horlogering is voorzien van een snelheidsschaal waarmee de momentane snelheid van een bolide kan worden berekend.

Wijzerplaat: Type "Panda”, door het uitgesproken contrast tussen de zwarte tellers en de gouden wijzerplaat. De gekozen kleurcode doet denken aan de tinten van de Bellytanker. De metalen koperkleur van de wijzerplaat herneemt de tinten van de velgen van de bolide. Het zwart van de detaillijn van de wijzerwerk doet denken aan de neus van de bolide. Het staal van de kast, de cijfers, de tijdsaanduiding en de naalden verwijst naar de gestroomlijnde carrosserie.
De metalen cijfers en de tijdsaanduiding zijn opgelegd.
De metalen skeletnaalden zijn gevuld met superluminova. Zij blijven ook ‘s nachts zichtbaar.
Het tegengewicht in de vorm van een vliegtuig op de secondewijzer maakt deel uit van de nieuwe stijlsignatuur van Bell & Ross.

Horlogeband: Metaal, met sportieve look, voor een prima comfort van deze chronograaf.

De nieuwe Bellytanker-collectie bestaat uit twee horloges en ontleent zijn ronde kast aan het Vintage-model, maar staat tegelijk met beide benen in de moderne wereld. Zij roepen herinneringen op aan de mythische Amerikaanse recordraces van de jaren ‘50. De deelnemers vlogen toen over de Bonneville-zoutvlakte aan het stuur van extreme speciaal gebouwde motoren. Deze collectie is bedoeld voor hedendaagse piloten, enthousiaste liefhebbers van vintage.

Ontdek ze bij Juwelier SLAETS in de Schuttershofstraat of op onze website:







BELL&ROSS BR V2-94
BELLYTANKER

BELL&ROSS BR V1-92
BELLYTANKER



PRIJS & BESCHIKBAARHEID



PRIJS & BESCHIKBAARHEID



 


More info? Fill in the form below, we'll send you our feedback as soon as possible.

 

Thank you. Your message has been sent.

 

More news?