Celebrate Tourbillon Day with Breguet


Posted:
26/06/2019

Tags:
WATCHES
Breguet
In 1806 was het publiek in groten getale aanwezig op de Nationale Tentoonstelling van Franse industriële producten, waar bezoekers een verbluffende uitvinding van Abraham-Louis Breguet konden bewonderen. Vijf jaar eerder, op 7 Messidor jaar IX (26 juni 1801), vroeg de meester-horlogemaker een patent aan voor een nieuw soort regelaar: de tourbillon. Als bewaarder van een van de grootste uitvindingen uit de horlogegeschiedenis, nodigt het Maison Breguet liefhebbers en verzamelaars uit om op 26 juni de ‘Dag van de Tourbillon’ te vieren. Op die dag biedt elke boetiek van Breguet wereldwijd de kans om de collecties te ontdekken en meer te weten te komen over dit unieke mechanisme.


De oorsprong van de tourbillon

Abraham-Louis Breguet verkocht slechts 35 tourbillon-horloges tijdens zijn leven. Dit bescheiden cijfer weerspiegelt de extreme complexiteit die gepaard gaat met de toepassing van dit buitengewone mechanisme. Hoewel het concept reeds een patent kreeg in 1801, waren er maar liefst tien jaar aan experimenten en onderzoek nodig tussen 1795 en 1805 voor de verdere ontwikkeling. In een tijdperk waarin uurwerken verticaal in de vestzak werden gedragen, bedacht de meester een manier om de zwaartekracht, die nadelig was voor de werking van de oscillator en, bijgevolg, de tijdkundige precisie van het binnenwerk, te compenseren. Hij had toen het idee om zowel de balans met spiraalveer als het echappement (anker en echappementwiel) in een om zijn as draaiende kooi te plaatsen. Door de dubbele rotatie van de kooi en de onderdelen geeft Breguet er de naam ‘tourbillon’ aan, naar analogie met de vergeten betekenis van ‘planetair systeem’.

Foto: BREGUET Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique 5377 (€ 146.700)
De extra platte automatische tourbillon, pure elegantie

Die uitvinding, waarachter een geniaal principe en een boeiende werking schuilgaan, dwingt telkens opnieuw respect af, van bij de eerste voorstelling tot op vandaag. Hoewel de tourbillon de oorspronkelijke opzet trouw is gebleven, heeft hij zich door de opkomst van nieuwe technologieën verder kunnen ontwikkelen.

De met de hand geguillocheerde gouden wijzerplaat van de Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique 5377 durft met asymmetrie te spelen, wat leidt tot een subtiel en fascinerend geheel.

Het binnenwerk met tourbillon van dit model is met slechts 3 mm dikte een van de fijnste ter wereld. Hierdoor ontstaat een perfecte harmonie met de diameter van 41 mm en de kast in roségoud of platina. Bij de versie met de geguillocheerde wijzerplaat van goud bedraagt de dikte van de kast niet meer dan 7 mm. De geringe dikte staat de aankleding van het binnenwerk niet in de weg, want de bruggen en de veerton worden minutieus met de hand gegraveerd. De oscillerende massa van platina aan de rand van het kaliber draait in beide richtingen en wordt ook met de hand geguillocheerd binnen de muren van de manufactuur Breguet.


Foto: BREGUET-kaliber 581

De complicatie van een extra plat binnenwerk, Breguet-kaliber 581

De verfijning van het binnenwerk is het resultaat van de herwerking van alle belangrijke onderdelen. Een knap staaltje vakmanschap, dat vooral mogelijk is dankzij atypische materialen. Zo werd het ontwerp van de tourbillon aangepast. De kooi wordt aan de zijkant aangedreven en dus niet door een rondsel, dat verdwenen is. Abraham-Louis Breguet had deze bijzondere oplossing zelf al voor ogen, waarbij wel een bijkomend wiel vereist is dat rechtstreeks op de buitenkant van de kooi staat, maar zo wel aan verfijning wint. Zo koos de manufactuur ook voor een echappement met een hoek van 90 graden en een wiel met 20 tanden. Dit mechanisme wordt door geen enkele andere fabrikant vervaardigd en maakt een optimaal raderwerk mogelijk voor hoogfrequent gebruik. Door titanium te gebruiken voor de draaiende kooi en silicium voor de spiraal en het echappementwiel, is een frequentie van 4 Hz mogelijk. Dat is een uitzonderlijke prestatie voor een tourbillon, die zo garant staat voor een uitstekende tijdmeting.


Foto: BREGUET Marine Tourbillon Equation Marchante 5887 (€ 226.100)
De extra platte tourbillon gaat gepaard met tijdsvereffening

De zeer lichte kooi weegt slechts 0,290 gram en heeft een gangreserve van 80 uur. Dit 581- kaliber van de nieuwste generatie is nochtans niet het einddoel. Het unieke staaltje vakmanschap in miniatuurformaat is een eerbetoon aan Abraham-Louis Breguet, die onvermoeibaar ijverde om dezelfde graad van verfijning te bereiken. Het lag ook aan de basis van de unieke interpretatie van een tweede complicatie: tijdsvereffening. Ze geeft het verschil tussen de gemiddelde zonnetijd – kalenderuren en –minuten – en de echte zonnetijd – zonne- uren en –minuten.

Het model Marine Tourbillon Equation Marchante 5887 herbergt dus dezelfde extra platte tourbillon, waarop de horlogemakers de niervormige vereffeningsnok hebben geplaatst, ondersteund door een saffierschijf. Het mechanisme maakt gebruik van de minuutrotatie van de tourbillon om de rotatie van de nok over de tijd van één jaar te controleren. Een taster geeft de informatie door aan een ‘lopende’ zonnewijzer, die verschilt van de minutenwijzer.

Bij de complexe lopende tijdsvereffening van deze Grande Complication hoort natuurlijk ook een eeuwigdurende kalender.

Foto: BREGUET Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395 (Roosgoud € 221.100 , Platina € 236.200)
Lichtheid en transparantie van het tourbillonskelet

Voor 2019 heeft Breguet ervoor gekozen om de nieuwe Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395 te voorzien van een extra plat binnenwerk met tourbillon van 581-kaliber, met een dikte van 3 mm. Een technisch en artistiek hoogstandje dat de nadruk legt op vakmanschap. Het Maison kon zonder enige toegeving te moeten doen bijna de helft van de massa van het binnenwerk weglaten. Dit 18-karaats gouden kaliber flirt met de grenzen van de natuurkunde en herinnert ons eraan dat de horlogemakers van Breguet echte vakmannen zijn. Breguet heeft ervoor gekozen om voor dit specifieke model de plaat en de bruggen te maken uit een 18 kt. goud legering. Ondanks de toegenomen complexiteit van het fabricage- en assemblageproces, biedt goud vele technische troeven: het kan harder en dus meer resistent gemaakt worden, wat goed uitkomt voor een skelet gangwerk. Het is ook een uiterst duurzaam materiaal dat zich perfect handmatig laat afwerken. Bovendien wordt er door de horlogemaker handmatig gegraveerd, geguillocheerd en afgeschuind om iets bijzonders te creëren.

Foto: BREGUET Classique Tourbillon Extra-Plat Squelette 5395 Roosgoud (€ 221.100)

Klassiek of avant-gardistisch, door de eeuwen heen is de tourbillon geëvolueerd dankzij de wetenschappelijke vooruitgang. Bovendien wordt zo de passie en de vakkundigheid van de manufactuur weerspiegeld, die deze eeuwenoude uitvinding in stand houdt. Over de tourbillon is het laatste woord dus nog niet gezegd...

Over Breguet

Het Huis Breguet, gesticht in 1775, belichaamt de uitmuntendheid van de horlogekunst en maakt deel uit van het culturele erfgoed van Europa. De creaties van Breguet hebben de grootste figuren uit de geschiedenis in verrukking gebracht. In de beroemde archieven van Breguet zijn alle horloges geregistreerd die sinds het einde van de 18e eeuw zijn verkocht. Ook vandaag creëren de handen van de ambachtslieden van Breguet nog steeds unieke kunstwerken die getuigen van de geschiedenis van Breguet.

 


More info? Fill in the form below, we'll send you our feedback as soon as possible.

 

Thank you. Your message has been sent.

 

More news?